Xatonada

Ingredients (per a 4 persones):

  • 1 escarola cabell d’àngel
  • 1 llauna de tonyina en oli
  • 200 grs. de bacallà esqueixat (ja remullat)
  • 8 anxoves
  • 8 tomàquets xerrys

Per la salsa romesco:

  • 8 tomàquets vermells de branca, grossos
  • 1 cabeça d’alls
  • la polpa d’una nyora
  • ametlles i avellanes torrades
  • 3 llesquetas de pa fregides
  • 1 got de vinagre2 gots d’oli d’oliva

Preparació:

  • Començarem per preparar la salsa romesco. Posarem a escalivar al forn els tomàquets i els alls. Si tenim la possibilitat de fer-ho a la brasa, sempre serà millor. Si no, ho farem al forn amb una safata i una miqueta d’oli i ho deixarem durant 20 minuts a 180º.
  • Pelarem els tomàquets i els alls i ho posarem en un got de turmix. Incorporarem la polpa de les nyores (que previament haurem tingut hidratant-se en aigua tèbia), les ametlles i avellanes, el pa fregit, l’oli, el vinagre i la sal. Ho triturarem tot junt fins aconseguir una pasta no massa espessa.
  • Per preparar l’amanida, posarem en un plat l’escarola, el bacallà esqueixat, la tonyina ben escorreguda del seu oli i decorarem amb els tomàquets xerrys tallats, els filets d’anxoves i la salsa romesco.